Wammen og Lose prøver igen: Forhandlinger om sygehusenes økonomi genoptages onsdag

Regeringen og Danske Regioner gør endnu et forsøg på at lande en aftale om regionernes økonomi for 2022, efter en økonomiaftale med KL faldt på plads sent tirsdag.

Regeringen og Danske Regioner mødes igen til økonomiforhandlinger onsdag eftermiddag.

Forhandlingerne har været sat på pause i en uges tid, da parterne var for langt fra hinanden til at indgå en aftale. 

Tirsdag sen aften indgik regeringen imidlertid en økonomiaftale med KL, og onsdag vil regionerne påny mødes med finansministeren.

Halvdelen af behovet
Danske Regioner har krævet et løft på 2,1 milliarder kroner. Ud af det beløb skal knap halvdelen gå til øgede sundhedsudgifter på grund af et stigende antal ældre.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har understreget, at regeringen vil kompensere for den ekstraregning, der skyldes demografien. Men det dækker kun halvdelen af behovet, ifølge regionsformand Stephanie Lose (V):

"Det er slet ikke nok at give til demografien. Hvis ikke der kommer noget derudover, er det i virkeligheden med til at underminere løftet om at dække demografien. For vi har en række bundne opgaver i form af nye behandlingtilbud, ny teknologi og dyr medicin, som vi ikke bare kan undlade at betale regningen for," har Lose sagt til Altinget.

Udover 2,1 milliarder kroner ekstra til drift har Danske Regioner krævet investeringer i anlæg på knap 6 milliarder kroner. Beløbet skal blandt andet gå til renovering af ældre sygehusbyggeri samt indkøb af diagnostisk udstyr og it-systemer.

I økonomiaftalen mellem regeringen og KL er aftalt, at kommunernes serviceramme samlet set bliver forøget med 1,4 milliarder kroner næste år. Det er en marginal ekstrabevilling på 150 millioner kroner udover det beløb, parterne var enige om at afsætte til demografien.

Forrige artikel 17 kommuner har sendt penge til flere voksne i dagtilbud retur til Christiansborg 17 kommuner har sendt penge til flere voksne i dagtilbud retur til Christiansborg Næste artikel Kort: Sådan har kommunerne brugt pengene til minimumsnormeringer i 2020 Kort: Sådan har kommunerne brugt pengene til minimumsnormeringer i 2020