Historisk højt antal beslutningsforslag sender folketingsmedlemmer på overarbejde

Antallet af beslutningsforslag er vokset med 62 procent i den netop afsluttede politiske sæson. Der er alt for mange, mener Radikale og Venstre. Der bør ifølge Venstre indføres en sorteringsmekanisme.

300 gange i løbet af det netop afsluttede folketingsår, blev der stillet et beslutningsforslag af et eller flere folketingsmedlemmer.

Det er 62 procent flere end året forinden, og det er første gang siden 2010, at antallet af beslutningsforslag er højere end 200. 

Mange af beslutningsforslagene er i bund og grund spild af tid, der bidrager til øget arbejdspres på folketingsmedlemmerne.

Det mener både Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, og Radikales medlem af Folketingets Præsidium, Rasmus Helveg Petersen.

"Mange af de beslutningsforsalg, vi behandler, er gengangerforslag - nogle gange bare med små variationer, fordi de enkelte partier vil have deres eget forslag i salen. Det er en uskik," siger Rasmus Helveg Petersen.

Begge fremhæver, at det selvfølgelig er en grundlovssikret ret for alle folketingsmedlemmer at kunne stille et beslutningsforslag. Men omfanget er blevet så stort, at det udgør et problem, mener de. Og derfor bør man overveje, om det er muligt at beskære antallet alligevel.

"Men det er meget svært at gøre andet end at tale om, fordi vi ikke kan ændre reglerne uden at ændre grundloven."

Artiklen fortsætter efter grafikken.

V vil have sorteringsmekanisme
Ifølge Karsten Lauritzen er det de mange små partier og løsgængere i Folketinget, som skaber behovet for flere beslutningsforslag. Derfor bør der laves en form for sortering af beslutningsforslagene.

"Der skal være plads til, at de små partier og løsgængerne kan markere sig. Men vi bliver nødt til at få en eller anden sorteringsmekanisme, så det, vi drøfter i Folketinget, ikke kun er relevant for én person. Det er jo et kæmpestort apparat, man sætter i gang," siger Karsten Lauritzen.

Færre og færre partier møder op til debatten nede i Folketingssalen, og det er ifølge V-gruppeformanden også et problem:

"Vi bliver simpelthen nødt til at være mere seriøse kollektivt som Folketing omkring, hvad der foregår nede i salen. Debatten om menstruationsbind, der var initieret af en løsgænger, var dybt uværdigt for folkestyret. De større partier er nødt til at sætte sig sammen og tale om det. Ellers så tror jeg, at det fører til en ekstrem grad af politikerlede." 

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, ønsker ikke at kommentere stigningen i antallet af beslutningsforslag. 

Men partiernes gruppeformænd og medlemmerne af Folketingets præsidium diskuterede på et møde i sidste uge netop arbejdsvilkår. Nu afventer de en analyse fra Folketingets administration, inden de mødes igen d. 15. juni til yderligere drøftelser af mulige initiativer. 

Forrige artikel Erhvervsstyrelsen dropper udskældte vikaransættelser Erhvervsstyrelsen dropper udskældte vikaransættelser Næste artikel Ny 24-timers regel, slut med natteroderi og færre udvalgsposter? Folketinget er enige om at ændre arbejdskulturen Ny 24-timers regel, slut med natteroderi og færre udvalgsposter? Folketinget er enige om at ændre arbejdskulturen