Dagens overblik: Partier klar til at lempe på krav om mundbind

Formentlig vil danskernes brug af mundbind allerede blive mindsket inden sommerferien. Både sundhedsministeren og flere partier vil se på lempelser. Danmark forlader en hemmelig mission, og blå partier kræver flere penge i landbrugsforhandlinger. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Allerede inden sommerferien kan danskerne måske skrue ned for brugen af mundbind. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke til TV 2 forud for forhandlingerne om næste skridt i genåbningen.

”Vi drøfter det med partierne onsdag, og vores styrelser er i gang med at lave alle mulige forslag til, hvordan vi kan udfase det. Målet er at få udfaset så meget, så hurtigt som muligt, selvfølgelig trygt og sikkert, men der skal være grund til, at vi har et mundbind,” siger Magnus Heunicke til TV 2.

Forhandlingerne starter onsdag, og flere af Folketingets partier melder sig lige klar til at lempe kravet om mundbind. SF og Dansk Folkeparti peger blandt andet på, at kravet kan lempes i plejesektoren, hvor både ældre og plejepersonale allerede er vaccineret. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Konservative og Venstre går også til forhandlingerne med et krav om at få lempet de restriktioner, som indebærer brug af coronapas. Ifølge de to partier belaster kravet om passet restauranter, museer og fitnesscentre.

Danmark forlader hemmelig mission

Ved udgangen af juni i år træder Danmark ud af en hemmelig mission, som indsamler og deler informationer om ekstremister og fremmedkrigere herunder IS-krigere. Det skriver Jyllands-Posten

Missionen hedder Operation Gallant Phoenix, den er amerikansk ledet, og den opererer fra en base i Jorden. Og så har det indtil nu ikke været kendt for offentligheden, at Danmark er en del af missionen.

Forsvarsministeriet har tidligere hverken ville be- eller afkræfte den danske deltagelse. Det gør ministeriet nu, efter Jyllands-Posten har fået en aktindsigt. Samtidig meddeler ministeriet, at Danmark er på vej til at forlade missionen. Enhedslisten kræver nu, at forsvarsminister Trine Bramsen redegør for den danske deltagelse.

Dokumenter og informationer fra samarbejdet har blandt andet været brugt til terrorforskning i Frankrig.

Landbrugsforhandlinger: Blå blok vil have flere penge på bordet

Samtlige partier i blå blok – Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne – er enige om et fælles budskab til regeringen i forhandlingerne om landbrugets fremtid.

Der skal afsættes flere penge. Det skriver Altinget Energi & Klima

”Finansieringen skal ikke kun være at flytte rundt på landbrugsstøtten fra EU, sådan som regeringen foreslår. Når man kommer med ekstra miljø- og klimakrav, eller ønsker jorder skal udtages og dermed bliver mindre værd, så skal der også nogle penge op på bordet. Man har i tidligere klimaaftaler brugt penge fra fællesskabets kasse, sådan må det også være, når det gælder landbrugets omstilling,” siger Konservatives Per Larsen.

SF står til bedste valgresultat i 10 år

For første gang siden folketingsvalget står SF til at gå frem i Altingets snit af målinger, der er lavet af professor Kasper Møller Hansen, og partiet har lige nu udsigt til den højeste opbakning siden 2011-valget.

Det skriver Altinget Christiansborg.

Hvis der var valg i dag, ville SF få 8,5 procent af stemmerne ifølge snittet af målinger. Dermed står partiet til at kunne udbygge sit valgresultat på 7,7 procent og få det bedste valgresultat siden 2011-valget, hvor partiet opnåede opbakning fra 9,2 procent af vælgerne.

Fremgangen skyldes, at partiet har lagt pres på regeringen i sagerne om Syrien-børn og udrejsecenteret på Langeland, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Forrige artikel Thulesen Dahl: Regeringen bør overveje opgør med 40 års fastkurspolitik Thulesen Dahl: Regeringen bør overveje opgør med 40 års fastkurspolitik Næste artikel Snit af målinger: SF står til bedste valgresultat i 10 år Snit af målinger: SF står til bedste valgresultat i 10 år